Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Geel zet onderwijsinstellingen in de kijker

In februari en maart zetten Atheneum GO!Geel, KOGEKA, de Geelse campussen van Thomas More en KU Leuven en de Geelse Centra voor Volwassenenonderwijs HIK en EduKempen infomomenten op poten. Het buitengewoon secundair onderwijs Oosterlo organiseert rondleidingen op afspraak.

Of je nu een student bent die zijn volgende academische stap wil zetten, een volwassene die levenslang wil leren of een ouder die op zoek is naar een stevige onderwijsbasis voor hun kind, de scholen in Geel hebben een breed aanbod aan opleidingen en studierichtingen ter beschikking.

Met meer dan vijfduizend scholieren en bijna zesduizend studenten verspreid over zes middelbare scholen en twee scholen voor hoger onderwijs, bruist Geel van het talent en ambitie. Het volwassenenonderwijs, met twee bloeiende centra, is ook meer dan zesduizend cursisten rijk. Maar het onderwijs in Geel gaat verder dan alleen de muren van de klaslokalen.

De stad zelf zet zich in om de onderwijsinstellingen op haar grondgebied te ondersteunen en koesteren. Eind februari verschijnen er banners in het straatbeeld om de verschillende Geelse onderwijsinstellingen in de kijker te zetten.

 

Steun voor en samenwerking met onderwijsinstellingen

Als kind- en jeugdvriendelijke stad werkt Geel samen met en ondersteunt ze de Geelse onderwijsinstellingen op tal van manieren. Zo houdt dienst kindzorg en onderwijsregie drie keer per jaar een overleg met alle secundaire scholen om thema’s zoals milieu, mobiliteit, welzijn en infrastructuur te bespreken. Het project ‘KlikErop’ van dienst jeugd heeft dan weer in samenwerking met verschillende partnerorganisaties een heel aanbod voor secundaire scholen in het kader van jeugdwelzijn.

Verschillende stadsdiensten organiseren studeerplekken voor studenten van het middelbaar en hoger onderwijs tijdens de drie examenperiodes en werken ook samen om bij de aanvang van het academiejaar een leuke studentenwelkom op poten te zetten. Ten slotte is er ook het ‘GOM’, de Geelse onderwijsraad, waar de stad in een breed dynamisch netwerk van alle onderwijspartners en -ondersteuners over alle onderwijsniveaus heen in overleg gaat om kennis en expertise te delen en vernieuwende ideeën te lanceren.

"Door te investeren in onze scholen, investeren we rechtstreeks in de toekomst van Geel en geven we elke leerling de kans om zijn of haar volledig potentieel te bereiken”, vertelt schepen van onderwijs Marlon Pareijn. “Onze onderwijsinstellingen bieden niet alleen een stevige basis voor kennisoverdracht, maar dienen ook als broedplaatsen voor innovatie en groei.

Als onderwijsstad zijn we heel fier op het breed en divers aanbod aan scholen in Geel: de stad heeft alle niveaus van onderwijs op haar grondgebied, van lagere school tot hoger, universitair en volwassenenonderwijs. We zetten dit graag mee in de kijker en maken hun infomomenten mee bekend. Zo verschijnen er in februari en maart en aan het begin van het school- en academiejaar banners van ‘onderwijsstad Geel’ in het straatbeeld.”

 

Onderwijs op maat bij BuSO Oosterlo

BuSO Oosterlo is een school voor buitengewoon secundair onderwijs en heeft 175 leerlingen verdeeld over twee campussen. Ze bieden onderwijs op maat voor leerlingen binnen opleidingsvorm 1 (type 2, 3 en 9) en opleidingsvorm 2 (type 2 en 9). De school organiseert omwille van de specifieke doelgroep geen infodagen, maar wel rondleidingen op afspraak via hun website.

 

Maak kennis met de secundaire scholen

Sint Aloysius Geel, Sint Dimpna Geel, Sint Jozef Geel en Sint Maria Geel zijn samen met Atheneum GO!Geel goed voor 5187 middelbare scholieren. Zo telt KOGEKA 4262 en Atheneum GO!Geel 925 leerlingen. De secundaire scholen bieden een hele waaier aan studierichtingen waar zowel leerlingen van het zesde leerjaar die de overstap maken als middelbare scholieren zich volledig kunnen ontplooien.

Op 29 februari om 19 uur en 2 maart om 10 uur organiseert Atheneum GO!Geel een interactief infomoment over het eerste middelbaar voor leerlingen van het zesde leerjaar en hun ouders. Meer info is terug te vinden op hun website. Op 9 maart van 9 tot 15 uur zet Sint-Aloysius Geel de deuren open voor leerlingen die de overstap maken naar het middelbaar en hun ouders om ze kennis te laten maken met de school en het studieaanbod. Meer info is terug te vinden op hun website.

Eens kinderen gekozen hebben in welke secundaire school ze graag het eerste middelbaar zouden willen aanvangen, moeten de ouders hun kind aanmelden via deze website. Hierin neemt de stad het voortouw door het aanmeldsysteem in haar hele regio in regie te nemen.

 

Ontdek de campussen van het hoger onderwijs

Ook op de Geelse campussen van Thomas More en KU Leuven is er aan bedrijvigheid geen gebrek. Thomas More campus Geel telt 5320 studenten en de campus van KU Leuven 387. In totaal zijn er 811 kotstudenten die in het academiejaar 2023-2024 in de stad verblijven en aan de campussen les volgen. Het hoger onderwijs heeft ook een mooi aanbod navormingen voor professionals. Het volledige bij- en omscholingsaanbod kreeg de naam ‘Continue’ is en terug te vinden op deze website.

Thomas More campus Geel organiseert op 9 maart van 10 tot 15 uur een Opencampusdag. Meer info is terug te vinden op hun website. Op 9 maart van 10 tot 16 uur kunnen geïnteresseerden ook op de infodag van KU Leuven campus Geel terecht voor meer toelichting bij opleidingen. Op 20 april, 22 juni en 4 september zet de campus ook extra infodagen op poten. Meer info is terug te vinden op hun website.

 

Levenslang leren in het volwassenonderwijs

Volwassenen die hun carrière willen bevorderen, zich willen omscholen of gewoon willen bijleren, kunnen terecht op de Centra voor Volwassenenonderwijs HIK en EduKempen in Geel. Deze Geelse onderwijsinstellingen hebben respectievelijk 4600 en 1821 cursisten. De infomomenten zijn binnenkort online terug te vinden op de website van CVO HIK en de website van EduKempen.

Deel dit artikel